Veel gestelde vragen:
1. Vervangt Allergie-Check® de diagnose van een arts?
Met de Allergie-Check® testen kunt u thuis zeker en betrouwbaar testen of u last heeft van een specifieke allergie. Allergie-Check® vervangt echter niet de diagnose door een arts. Bij een positieve uitslag dient u contact op te nemen met uw arts om na de diagnose de verdere voortgang te bespreken. Eventueel kunt u dan samen met hem of haar het gebruik van anti histamine preparaten bespreken. Neem de test en bijsluiter mee.
2. Hoe betrouwbaar is Allergie-Check®?
Allergie-Check® komt voor 98% overeen met een uitslag van een bloedtest in een laboratorium. De test werkt aan de hand van een zeer betrouwbare antistof bepaling. Deze stof (IgE) kan worden aangetoond indien u allergisch reageert op een van de allergenen: KAT, EI, POLLEN, MELK, HUISSTOFMIJT. Aangezien uw lichaam alleen reageert bij een allergie met de productie van IgE, is de test erg zeker.
3. Wat is het voordeel van Allergie-Check® ten opzichte van een huid priktest?
Om te beginnen is de Allergie-Check® bloedtest natuurlijk minder pijnlijk dan een huidtest. Bij een dergelijke test worden er meerdere gaatjes in uw onderarm geprikt. Daarnaast bestaat er bij het gebruik van Allergie-Check® geen enkel risico op een anafylactische shock. Dit kan in sommige gevallen optreden bij een priktest. Tot slot hoeft u het gebruik van eventuele medicatie niet te stoppen voor het gebruik van de Allergie-Check® testen.
4. Ik heb bepaalde symptomen, typisch voor allergie maar ik test toch negatief, wat moet ik nu doen?
Indien de test negatief is kunt u een allergie vrijwel uitsluiten. Houden de klachten desondanks aan, dan raden wij u met klem aan uw arts te raadplegen.
5. De uitslag was positief, wat moet ik nu doen?
Bij een positief resultaat leidt u zeer waarschijnlijk aan een allergie. Neem contact op met uw arts en overleg met hem of haar de vervolgstappen voor eventuele medicatie. Neem de test en bijsluiter mee.
6. Hoe lang blijft de test-lijn zichtbaar?
De test dient tussen de 15 en 30 minuten afgelezen te worden.
7. De test-lijn heeft een wat andere kleur of intensiteit dan de controle-lijn, is dat een probleem?
Nee, indien u duidelijk 2 lijnen waarneemt is de test positief, de kleur intensiteit kan dan anders zijn.
8. Waar kan in informatie inwinnen over Allergieën en mogelijke oplossingen?
Verschillende aanbieders (gezondheidswinkels, reform huizen en internet winkels) kunnen u informeren over oplossingen voor uw allergie. U kunt ook terecht bij uw G&W drogist of apotheker.
9. Ik heb de symptomen en test positief, dien ik nu contact op te nemen met mijn huisarts of zijn er specialisten op het gebied van Allergieën?
Voordat u een specialist wilt raadplegen (Allergoloog), dient u eerst een verwijzing te krijgen via uw huisarts.
10. Kan Allergie-Check® ook bij kinderen worden toegepast?
Bij kinderen kunt u de test betrouwbaar uitvoeren. De "kleine" prik in de vinger is zeker bij kinderen een vriendelijke methode om vast te stellen of er sprake is van een allergie. Bij zeer kleine kinderen kunt u een hielprik overwegen. Voor kinderen zijn deze testen vele malen minder belastend dan een krastest in de huid.
11. Ik heb iets fout gedaan bij het uitvoeren van de test, wat moet ik nu doen?
Voert u een nieuwe test uit waarbij u de aanwijzingen in de bijsluiter nauwlettend opvolgt.
12. Ik denk (of weet) dat ik al geruime tijd een Allergie heb en heb al maatregelen genomen. Heeft het dan nog nut om de specifieke Allergie-Check® test(en) uit te voeren?
Juist wel. Waarschijnlijk heeft u in het verleden gebruik gemaakt van een Allergietest welke slechts uw totaal IgE heeft getest. U weet dan weliswaar dat u een allergie heeft, maar juist niet waarop u allergisch reageert. Symptomen van hooikoorts kunnen lijken op de symptomen van een huisstofmijt allergie bijvoorbeeld. De behandelmethode is echter wezenlijk verschillend. Test uzelf in dit soort gevallen op de specifieke allergie. Hiermee heeft u de mogelijkheid gericht de juiste maatregelen te nemen. Gebruikt u medicijnen (anti histamine) dan zult u nog steeds een positieve allergietest krijgen. Deze medicijnen onderdrukken slechts de symptomen, uw lichaam maakt nog steeds IgE aan tegen de allergenen waar u op reageert. Bij een Melk, Ei of Huisstofmijt allergie kunt u zich wel opnieuw testen. Bij minder gebruik van melk (of melkproducten) of eieren zal de test negatief kunnen worden. Bij maatregelen tegen huisstofmijt kunt u zo zeer effectief testen of deze maatregelen goed werken. Zijn er minder stofmijten in uw omgeving, dan zal Allergie-Check® - Huisstofmijt u dit laten zien.
13. Ondanks dat ik een Allergie heb, moet ik dan alle allergenen mijden?
Zodra de diagnose Allergie is gesteld, kunt u bij blootstelling aan de specifieke allergenen direct weer last krijgen. Bij een voedselallergie dient u uw arts te raadplegen over het gebruik.
14. Ik heb een Allergie, hoe waarschijnlijk is dat een van mij kinderen ook een allergie heeft of gaat krijgen?
Recente onderzoeken tonen aan dat er duidelijk verband bestaat tussen het feit dat kinderen van ouders met een allergie ook gevoeliger zijn voor een allergie: "Recente familiestudies bevestigen dit. In een onderzoek in Duitsland werden 6665 families van kinderen tussen de 9 en 11 jaar onderzocht. Astma, hooikoorts en allergisch eczeem bij de ouders gaf een verhoogd risico op dezelfde ziekte bij de kinderen. Ook gaf astma en allergisch eczeem bij één van de ouders een hoger risico op hooikoorts bij de kinderen. (bron: Koppelman en Postma)"
15. Is er een medicijn of oplossing voor Allergie?
Er zijn middelen beschikbaar (anti histamine) die de klachten bij een allergische reactie (verhoogd IgE) helpen bestrijden. Ook zijn er anti alllergenen oplossingen (bijvoorbeeld huisstofmijt). Informeer bij uw apotheker of arts naar deze middelen. Neem de test en bijsluiter mee.
16. Ik gebruik al medicatie, moet ik mijzelf toch controleren?
Bij het gebruik van anti histamines worden de symptomen van de allergie onderdrukt. De allergietest zal echter nog steeds positief blijven aangezien uw lichaam nog steeds IgE blijft aanmaken tegen het allergeen. Bij maatregelen tegen bijvoorbeeld huisstofmijt is het zeer zeker zinvol om nadat deze maatregelen genomen zijn, nogmaals een test uit te voeren om te zien of de maatregelen effectief genoeg zijn. Gebruikt u anti histamines omdat u in het verleden "ergens" voor allergisch bleek te zijn? Test dan wel opnieuw met de specifieke Allergie-Check® test om te bepalen waar u EXACT allergisch voor blijkt te zijn. Uw medicatie hoeft u voor het uitvoeren van de test niet te stoppen. Ook dit is een voordeel van Allergie-Check®.
17. Waarom is een IgE test zoals de Allergie-Check® test zo betrouwbaar en is dat ook wetenschappelijk aangetoond?
Allergie-Check® toont de antilichamen aan welke in uw bloed aanwezig bij zijn bij een allergie. De test wordt al jaren toegepast in laboratoria en kent een bewezen betrouwbaarheid. Bovendien is de test minder belastend dan een priktest via de huid.
18. Ik heb een allergie tegen pollen, is er een kans dat ik ook allergisch ben voor Katten en/of Huisstofmijt?
Ja, deze kans is aanwezig. Evenals bij een voedselallergie (Melk - EI - Noten - Schaaldieren) is het zo dat reacties op deze allergenen - welke via de lucht worden verspreid - bij een en dezelfde patiënt vaker gecombineerd worden waargenomen. De kans dat u allergisch reageert op huisstofmijt is groter indien u een vastgestelde allergie heeft tegen huisdieren (Katten) bijvoorbeeld. Het kan daarom erg zinvol zijn om bij een positieve Pollen, Kat of Huisstofmijt test ook op de andere allergenen te testen.
19. Bij mij is ooit een allergie vastgesteld, ik gebruik medicatie. Kan ik mij toch, bij wijze van controle, testen?
Ja dat is zinvol. Bij een vastgestelde allergie is het altijd verstandig om, ook bij gebruik van medicatie, een controle uit te voeren. Aangezien Allergie-Check® vrijwel niet belastend is, kunt u deze test op IgE uitstekend gebruiken om te zien of er geen anti-stoffen meer tegen het allergeen worden aangemaakt in uw bloed.
20. Ik heb eigenlijk geen klachten, er is ook nooit een allegie bij mij vastgesteld, maar ik wil graag zekerheid. Heeft het zin dat ik dan toch test op een allergie?
Nee. Hoezeer wij onze testen ook graag willen verkopen, in dit geval raden wij het af de test aan te schaffen of te gebruiken. Als u geen klachten heeft van allergische aard, zal uw lichaam ook geen antistoffen aanmaken. De test zal dan nooit een positief resultaat kunnen geven. Overigens; indien u ooit een allergietest heeft gedaan of gaat doen en deze is negatief, dan is dat geen garantie dat u nooit een allergie zult (kunnen) krijgen. Van sommige allergieën is bekend dat ze op latere leeftijd alsnog kunnen optreden. Krijgt u klachten, test uzelf dan met Allergie-Check®
21. Is het niet beter om een bloedonderzoek te laten doen via bijvoorbeeld testjegezondheid.nl?
Wij raden een bloedonderzoek via commerciële aanbieders af. Zeker als het gaat om het vaststellen van een allergie. De kosten voor een dergelijk onderzoek zijn zeer hoog. De kosten om bijvoorbeeld een inhalatie allergie vast te stellen bedragen € 269. Allergie-Check® test op hetzelfde IgE om een inhalatie allergie (pollen, huisstofmijt, kat) vast te stellen. Echter tegen een fractie van de prijs. De resultaten en betrouwaarheid van een bloedonderzoek in een lab zijn vergelijkbaar met Allergie-Check®. De test is bovendien CE gekeurd om thuis uit te kunnen voeren wanneer u dat uikomt.