Hooikoorts?

Let op: wilt u testen of u last heeft van Pollen dan dient u de 3in1 Allergie-Inhalatie test te gebruiken. Deze test niet alleen op een allergie tegen pollen maar ook op andere inhalatie allergieën zoals Huisstofmijt en/of Kat. Zie info onderaan deze pagina voor de bestel informatie.

Alleen al in Nederland lijden naar schatting 1 op de 6
(2,7 miljoen) mensen aan deze aandoening.

Hooikoorts klachten komen voor in de groeiperiode van planten en grassen. Grassen leveren de meest klachten op. De klachten die hooikoorts patiënten hebben verschillen per persoon. Sommige mensen hebben maar één klacht andere hebben een combinatie van klachten. Deze pollen allergie is een van de 3 voorkomende inhalatie-allergieën die er zijn (de andere zijn huisdieren allergie en huisstofmijt allergie)

Als je hooikoorts hebt en als de pollen je lichaam binnen dringen, worden ze gezien als gevaarlijke stoffen. Je lichaam reageert hierop door antistoffen aan te maken. Bij hooikoorts patiënten reageert het lichaam (te) heftig op de indringers en ontstaat er een allergische reactie met een scala aan klachten. De klachten zijn seizoensgebonden maar kunnen zeer langdurig aanhouden aangezien er vele grassen en pollen zijn waardoor de klachten kunnen ontstaan.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?*

· Neusklachten

· Oogklachten

· Mond-, keel-, en oorklachten

· Longklachten

· Huidklachten

Antistoffen en Allergische reactie

Verantwoordelijk voor het onschadelijk maken van de indringers is het IgE (immunoglobuline E).

Wat is eigenlijk IgE? Hooikoorts is een allergie type 1; verreweg de meeste allergieën zijn een type 1 allergie. Hierbij wordt, na het binnendringen van een stof, door het afweersysteem antistof aangemaakt. Deze antistoffen zijn eiwitten, genaamd immunoglobulinen van het type E (IgE). Deze antistoffen ontstaan normaal bij een afweerreactie tegen schadelijke ziekteverwekkers. Bij mensen met een allergie worden deze stoffen aangemaakt tegen volkomen onschuldige stoffen. Als het allergeen het lichaam binnendringt, zal de IgE-antistof het allergeen proberen onschadelijk te maken. Door een reactie wordt er histamine vrijgemaakt. Juist deze stof geeft de kenmerkende allergische klachten.

Histamine

Als ons lichaam een vreemde stof binnenkrijgt maken de cellen die voorkomen in de luchtwegen en longen histamine aan. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten, zodat de antistoffen kunnen worden aangevoerd. Deze histaminereactie is dus goed. Pollen zijn onschadelijk voor ons, maar er komt wel histamine vrij om de 'indringers' onschadelijk te maken. Bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt, waardoor de slijmvliezen rood worden en opzwellen en er een overmatige slijmproductie ontstaat. Dit is bij hooikoorts het geval.

Hoe kan ik testen of ik echt hooikoorts heb?

Bij zeer vele allergieën speelt het IgE een rol. Dit is ook zo bij hooikoorts. Hooikoortspatiënten hebben ten tijde van klachten een bepaald niveau IgE in het bloed. Dit is nu zelf thuis meetbaar met de Allergie-Check® - Pollen test. De test komt in 98% van de gevallen overeen met een bloedtest in het lab. Bovendien kun je bij klachten die duiden op hooikoorts nu heel gericht jezelf testen én op het moment dat het jou uitkomt. Allergie-Check is vrijwel pijnloos en niet belastend. Aangezien de symptomen van hooikoorts lijken op de andere inhalatie-allergieën die we kennen (huisstofmijt en huisdieren) is het van belang de juiste allergie vast te stellen om gerichte maatregelen te nemen. Allergie-Check® is de eerste en enige thuistest die dit mogelijk maakt.

Een andere methode in het lab is een priktest waarbij er meerdere gaatjes in de arm worden geprikt. Door sommige patiënten wordt dit als een vervelende en belastende methode beschouwd.


 

Allergie-Check® - POLLEN / HOOIKOORTS / HUISSTOFMIJT / KAT

Je denkt dat je allergisch bent voor pollen?  Dan heb je niets aan de huidige allergietesten op de markt. Deze testen alleen of je allergisch bent, maar niet of je een allergie hebt tegen pollen.

Met de nieuwe Allergie-Check® - 3IN1 test kun je dit nu voor het eerst zelf eenvoudig thuis testen.

De uitslag komt voor 98% overeen met de gouden standaard van een bloedtest in een laboratorium. De test kent een uniek en gepatenteerd systeem waarmee hooikoorts kan worden vastgesteld.


 

Bestel Allergie-Check® - 3in1 Inhalatie Allergie

3in1 Inhalatie Allergie Test

 

Voordeel van Allergie-Check®

De Allergie-Check® is de eerste zelftest waarmee specifiek op een bepaald allergeen kan worden getest. Zeker bij hooikoorts is dat prettig, je hebt immers zelf al wel een vermoeden van hooikoorts. Je hoeft dan niet verschillende malen een priktest te ondergaan op tal van allergenen.

De test is makkelijk uit te voeren, erg betrouwbaar en kan gewoon thuis worden gedaan wanneer het jou uitkomt. Met een klein druppeltje bloed (via een meegeleverd automatische lancet) en een bijgeleverde vloeistof wordt de test geactiveerd. De test maakt gebruik van een uniek en gepatenteerd systeem waardoor de uitslag weliswaar “pas” tussen 15 en 30 minuten kan worden bepaald, maar hierdoor wel zijn erg hoge betrouwbaarheid verkrijgt.

Zodra je de zekerheid hebt dat je daadwerkelijk hooikoortspatiënt bent (en niet gewoon verkouden bijvoorbeeld) kun je gericht wat doen tegen deze aandoening. Er zijn tal van middelen op de markt die je kunnen ondersteunen bij het verminderen of terugdringen van de klachten. Test je negatief dan helpen deze middelen jou niet en maak je geen onnodige kosten.

Allergie-Check® pollen biedt je tevens de mogelijkheid om na verloop van tijd te zien of de middelen die je gebruikt tegen je hooikoorts effectief zijn. Bij een eerdere positieve test kun je - bij een goede werking van de middelen - een negatief resultaat verwachten bij een 2e test op een later moment.

* Klachten specifiek voor hooikoorts:

Algemeen
Mensen die hooikoorts hebben raken sneller vermoeid. Ook hebben ze vaak last van hoofdpijn en lusteloosheid.

Neusklachten
De neusklachten lijken meestal op die van een verkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies raakt gezwollen en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel, waardoor onbedwingbare niesbuien ontstaan. Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusbrug en de ogen. Zonder behandeling kan er een voorhoofdsholteontsteking ontstaan.

Oogklachten
De oogklachten bestaan uit jeukende ogen, ook kan er een branderig gevoel optreden waardoor je veel gaat tranen. De oogleden kunnen opzwellen, het oogwit wordt rood en je kunt overgevoelig raken voor licht.

Mond-, keel-, en oorklachten
In de mond, keel en oren kan een jeukend of kriebelend gevoel zijn. Je kan ook een droog en brandend gevoel in je keel hebben.

Longklachten
Als je hooikoorts hebt kun je ook last hebben van een droge kriebelhoest. Ook kan het voorkomen dat je kortademig bent, of een piepende ademhaling hebt. Er kan zelfs astma ontstaan.

Huidklachten

Veel voorkomende huidklachten zijn onder andere een jeukende en geïrriteerde huid. Ook kan de huid rood en opgezwollen worden (netelroos).